Besin alerjileri oldukça yaygındır ve bu yaygınlık gittikçe artmaktadır. Genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkan besin alerjileri, yetişkinlik döneminde de ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir besin alerjik reaksiyona neden olabilirken besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumlu olan 8 besin vardır. Bu besinler şunlardır; inek sütü, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri. Mayonez alerjisi yaygın bir alerjen olmasa da mayonezin içinde yaygın bir alerjene olan yumurta bulunur. Yumurta alerjileri de özellikle çok sayıda çocuğu etkileyen bir alerjidir.
Mayonez alerjisine ne sebep olur?
Mayonezdeki en yaygın alerjen yumurtadır. Nadir de olsa mayonezde bulunan diğer bileşenler de alerjik reaksiyona neden olabilir. Bununla birlikte mayonez tükettikten sonra bazı belirtiler yaşamanız hassasiyetiniz olduğu anlamına da gelebilir. Alerjiler, bağışıklık sisteminin tepkisiyken intoleranslarda durum farklıdır; besin hassasiyetleri sindirim sistemi ile alakalıdır.
Besin intoleransınız varsa, hassasiyete neden olan besini az miktarda yiyebilirsiniz. Ancak alerjilerde durum farklıdır ve çok az miktarda alerjen besin bile şiddetli reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle alerjiniz olan besinden tamamen kaçınmanız gerekir.
Mayonezin içinde neler var?
Mayonezin içinde bulunan malzemeler, üreticiye ve ev yapımı olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir. Ev yapımı ve ticari mayonezler genel olarak şunları içerir:
- Yumurta ve yumurta sarısı
- Limon suyu
- Hardalı
- Tuz
- Nötr aromalı bir yağ (kanola, avokado, aspir)
- Soya yağı
- Damıtılmış sirke
- Su
- Şeker
- Kurutulmuş sarımsak veya soğan gibi kuru sebzeler ve otlar
- Kalsiyum disodyum EDTA gibi koruyucular
- Doğal tatlandırıcılar.
Mayonezdeki diğer olası alerjenler nelerdir?
Yumurta, mayonezde bulunan en yaygın alerjen besindir. Ancak nadir durumlarda aşağıdaki mayonezde bulunan aşağıdaki bileşenlerin bazılarına da alerjiniz olabilir:
- Soya alerjisi nedeniyle soya fasulyesi yağı, özellikle preslenmiş veya soğuk preslenmişse,
- Narenciye alerjisi nedeniyle limon suyu,
- Sirke, sülfit alerjisi nedeniyle,
- Hardal alerjisi nedeniyle hardal.
Gıda etiketlerinde yumurta için kullanılan terimler
Yumurta, yaygın bir alerjen olduğu için etiketlerde belirtilmesi gereken bir besindir. Ancak yumurta etiketlerde her zaman “yumurta” şeklinde belirtilmeyebilir. Yumurta için kullanılan terimler şunlardır:
- Albümin,
- Lizozim,
- Lesitin,
- Livetin,
- Vitellin ,
- Globulin,
- Ova veya ovo ile başlayan kelimeler (örneğin yumurta beyazında bulunan başka bir protein olan ovalbümin).
Mayonez alerjisinin belirtileri nelerdir?
Mayonez alerjisinin belirtileri, besin alerjileri belirtileri ile benzerdir ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tipik belirtileri şunları içerir:
- Kurdeşen,
- Döküntü,
- Karın krampları,
- Kusma,
- İshal,
- Nefes almada zorluk.
Belirtilerin şiddetli değişkenlik gösterir ve bazı kişilerde son derece şiddetli olan ve hayati risk oluşturan anafilaksi meydana gelebilir. Anafilaksi, son derece ciddi bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Mayonez alerjisinin teşhisi
Sizde veya çocuğunuzda mayonez alerjisi belirtileri varsa vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizle ilgili detaylı sorular soracak ve tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi edinecektir. Ardından, teşhisi doğrulamak için bazı testler yapabilir. Mayonezin içinde bulunan birden fazla alerjen madde olduğu için doktorunuz test yaparken bu alerjenleri ekarte etmeye yönelik bir yol izleyebilir. Alerjilerin teşhisinde genel olarak deri prick testi ve kan testleri kullanılır. Alerji uzmanınızın yapacağı teşhiste kullanacağı yöntem, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre farklılık gösterebilir.
Mayonez alerjisinin tedavisi
Mayonez alerjisinin tedavisinde, diğer besin alerjilerinin de tedavisinde olduğu gibi, en etkili yöntem alerjenden uzak durmaktır. Mayonezin içinde bulunan yumurtaya karşı alerjiniz varsa, yumurtadan ve yumurta içeren yiyeceklerin tümünden uzak durmanız gerekir. Başka bir maddeye alerjiniz varsa örneğin soya gibi, soyadan uzak durmanız gerekir.
Alerjik reaksiyon belirtilerinin tedavisi için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir. Alerjiniz şiddetliyse, doktorunuz sürekli yanınızda bulundurmanız gereken adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektör, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların acil tedavisinde etkili bir ilaçtır.