Muzda bulunan bazı proteinlere bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu muz alerjisi meydana gelir. Muz alerjileri, hafif veya çok şiddetli olabilir; yaşamı tehdit edebilir.
Muz alerjisi olan kişilerin lateks gibi diğer maddelere alerjisi olma olasılığı daha yüksek olabilir.
Diğer alerjilerde de olduğu gibi muz alerjisinde de bağışıklık sitemi normalde zararsız olan bir şeye aşırı tepki verir. Bu tepkinin sonucunda alerjik reaksiyon ortaya çıkar.
Farklı alerjilerin belirtileri kişiden kişiye ve alerjenden alerjene değişir. Bazı insanlar sadece hafif cilt tahrişi gösterebilirken, diğerleri anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden reaksiyonu yaşayabilir.
Muz alerjisi olan kişiler, muzların yanı sıra diğer maddelere karşı alerjilere karşı da daha savunmasızdır. Bu durumun iki nedeni vardır:
İlk olarak, alerji, zararsız görünen diğer maddelere de tepki gösterebilen aşırı reaktif bir bağışıklık sisteminin bir işaretidir.
İkincisi, muzdaki proteinler, lateks başta olmak üzere bazı doğal maddelerde bulunan proteinlere de benzer.
Muz alerjileri yaygın alerjilerden değildir ve nadirdir. Dünyanın çoğu bölgesinde, nüfusun yüzde 1’inden azında muz alerjisi vardır. Bununla birlikte, muzdakilere benzer proteinler içeren maddelere alerjisi olan kişiler yüksek risk altındadır.
Muz Alerjisinde Risk Faktörleri Nelerdir?
Bazı etmenler, muz alerjisi riskini artırır. Bu etmenler mutlaka muz alerjisi olacağı anlamına gelmemekle birlikte riski yükseltmektedir. Muz alerjileri ve diğer gıdalara alerjiler için bazı risk faktörleri şunları içerir:
- Egzama veya atopik dermatit öyküsü,
- Gıdalar, polen ve bitkiler dahil olmak üzere başka herhangi bir şeye alerji,
- Oral alerji sendromu öyküsü,
- Astım,
- Ailede özellikle muz alerjisi öyküsü.
Muz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Muz alerjilerinin belirtileri, kişinin sahip olduğu alerjinin türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve belirtiler zamanla değişebilir. Muz dudak, ağız ve boğaz derisiyle temas ettiğinde, oral alerji sendromu adı verilen nispeten küçük bir alerji oluşur. Oral alerji sendromu, ağız ve boğazda şişme gibi belirtilere neden olabilir. Oral alerji sendromunun tipik belirtileri şunları içerir:
- Ağızda, dudaklarda veya dilde kızarıklık,
- Ağız veya boğaz bölümlerinin şişmesi.
Alerjinizin ciddiyetine bağlı olarak, alerjinin ilk belirtileri muz yedikten veya tattıktan çok kısa bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bazı insanlar ayrıca muz kabuğu da dahil olmak üzere muzla cilt temasından kaynaklanan reaksiyonlara sahiptir.
Muz alerjisinin belirtileri şunları içerir:
- Dudakların, dilin ve boğazın kaşınması veya şişmesi,
- Kurdeşen,
- Şişmiş, kaşıntılı veya kırmızı gözler,
- Burun akıntısı veya hapşırma,
- Nefes darlığı,
- Karın ağrısı, kusma veya ishal.
Bazı ciddi vakalarda, lateks-muz alerjisi olan kişilerde, yaşamı tehdit edebilen anafilaksi meydana gelebilir. Anafilaksi belirtileri ciddidir ve acil müdahale gerektirir; belirtileri şunları içerir:
- Kurdeşen ve kaşıntı,
- Kızarmış cilt,
- Şişmiş dil,
- Hırıltılı solunuma veya nefes almada zorluğa neden olan hava yollarının kapanması,
- Şişmiş boğaz ve boğuk ses,
- Kan basıncında düşüş,
- Baş dönmesi veya bayılma.
Muz Alerjisinin Tedavisi
Hafif bir reaksiyonunuz varsa, kaşıntı, göz ve burun akıntısı ve kurdeşen gibi ani alerji semptomları için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir. Muz alerjiniz şiddetliyse ve anafilaksi eğilimindeyse, doktorunuz sürekli yanınızda bulundurmanız gerekecek bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün kullanım detayları ile ilgili detaylı bilgiyi alerji uzmanınız size verecektir.