Sarımsak, zambak ailesindendir; gıdaları tatlandırmak için kullanılır, ayrıca yaygın olarak toz veya yağ olarak da satılmaktadır. Bazı insanlar, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmek gibi potansiyel faydaları için sarımsak takviyesi alırlar. Gerçek sarımsak alerjileri nadirdir ve bir kişinin sarımsak intoleransı olma olasılığı daha yüksektir. Bağışıklık sisteminin sarımsakta bulunan proteinleri zararlı olarak algılaması ve bu duruma tepki vermesi sonucu sarımsak alerjisi meydana gelir.
Sarımsak Alerjisinin Belirtileri
Sarımsak alerjisi mide krampları ve kusma birtakım belirtilere neden olabilir. Vücut yabancı bir maddeyle temas ettiğinde ve aşırı tepki vererek iltihaplı bağışıklık hücrelerini serbest bıraktığında alerji meydana gelir. Bu reaksiyonlar hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Daha önce hafif bir reaksiyon gösteren kişi bir sonraki sarımsakla temasında daha ciddi bir reaksiyon gösterebilir.
Sarımsak alerjisinin tipik belirtileri şu durumları içerir:
- Öksürük,
- Yutma zorluğu,
- Baş dönmesi,
- Kurdeşen,
- Mide krampları,
- Özellikle ağız çevresinde karıncalanma,
- Kusma,
- Hırıltı.
En şiddetli durumda sarımsak alerjisi anafilaksiyi tetikleyebilir. Anafilaksi, şiddetli bir durumdur ve acil tıbbi bakım gerektirir.
Bir kişinin alerjiden farklı olarak sarımsak intoleransı da olabilir. Sarımsak intoleransı hoş olmayan belirtilere neden olabilir, ancak bir bağışıklık sistemi tepkisini tetiklemez. Sarımsak intoleransı ile ilişkili belirtiler şunları içerir:
- Şişkinlik,
- Öksürme,
- Baş ağrısı,
- Mide bulantısı,
- Burun akıntısı.
Bu belirtilerin ortaya çıkması tipik olarak bir alerjiden daha uzun sürer. Alerjik reaksiyonlar genellikle yemekten veya sorunlu bir gıdayla temastan hemen sonra ortaya çıkarken, intolerans belirtilerinin ortaya çıkması birkaç saat sürebilir.
Sarımsak Alerjisinin Nedenleri
Besin alerjileri, vücut tipik olarak zararsız bir maddeye soğuk algınlığı veya grip virüsü gibi yabancı bir istilacıymış gibi tepki verdiğinde ortaya çıkar. Vücut, hapşırma, şişme ve öksürme gibi belirtilere yol açan iltihaplı bir yanıtla algılanan tehditle savaşır.
Ailede alerji öyküsü olmasının kişinin alerji geliştirme riskini artırabilir.
Astım ve egzama da dahil olmak üzere çeşitli durumlar da kişiyi alerjiye daha yatkın hale getirebilir.
Çocuklar yetişkinlerden daha fazla besin alerjisine sahip olma eğilimindedir, ancak yaş aldıkça belirtiler kaybolabilir.
Sarımsak Alerjisinin Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Sarımsak, yiyeceklere aroma vermek için yaygın olarak kullanılan bir besindir. Bu nedenle alerjisi olanlar için sarımsak içerebilecek gıdaların farkında olmak çok önemlidir. Sarımsak, çok çeşitli yiyecekleri tatlandırmak için kullanılır. Hoşgörüsüzlüğü olan bir kişi, belirtiler yaşamadan da az miktarda sarımsak tüketebilir. Bununla birlikte, intoleransı veya alerjisi olan bazı kişiler, her sarımsak yediklerinde belirtiler yaşarlar.
Genellikle sarımsak içeren yiyecekler şunlardır:
- Turşu çeşitleri,
- Lazanya ve spagetti gibi makarnalar,
- Soslar,
- Çorbalar,
- Tereyağı ve yağlar.
Sarımsak, soğan ve benzeri sebzeler zambak ailesine aittir. Sarımsak alerjisi veya intoleransı olan herkes soğan, frenk soğanı, pırasa veya arpacık soğanına karşı da hassas olabilir. Aşağıdaki ipuçları, yemeklerde sarımsaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir:
Sarımsak ve soğan, içerik listelerinde özel olarak belirtilmeyebilir, bunun yerine “çeşniler” veya “tatlandırıcılar” arasında yer alabilir.
Önceden hazırlanmış yiyeceklerin veya sosların bu bileşenleri içermediğinden emin olmak için restoran personelini sarımsak alerjiniz hakkında bilgilendirmeniz yararlı olacaktır.
Alerjiniz olduğunu belirten bir bileklik ve benzeri takabilirsiniz.