Zencefil yumru bitki ailesine aittir. Bu baharat yeraltında yetiştirilir ve dünya çapında yaygın olarak baharat olarak kullanılır. Zencefil tüketimi, özellikle son yıllarda büyük artış göstermektedir. Kış aylarında sıklıkla tüketilen zencefilin birtakım faydaları vardır. Ancak alerjisi olan kişilerde zencefil, şiddetli reaksiyonlara neden olabilir. Zencefil alerjisi, bir kişinin zencefil veya en ufak bir zencefil tozu içeren yiyecekleri tükettiğinde hafif ila şiddetli metabolik bozukluklardan muzdarip olduğu bir durumdur. İç metabolik bozukluklar daha sonra çoğunlukla ciltte görülen fiziksel rahatsızlıklara yol açar. Zencefil alerjilerinin çoğu cilt ile ilgilidir.
Zencefil Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Zencefil alerjisi nispeten nadirdir, ancak alerjinin gelişen durumlarda şu belirtiler kendini gösterebilir:
- Deri döküntüsü,
- Kızarıklık ve enflamasyon,
- Şişme,
- Ağız tahrişi,
- Kusma,
- İshal,
- Karın ağrısı.
Bazı durumlarda tıkanıklık, mide ekşimesi, nefes almada zorluk, ciltte yanma ve ciltte tahrişe de neden olabilir.
Zencefil Hoşgörüsüzlüğü Belirtileri Nelerdir?
Zencefile karşı hassasiyetiniz de olabilir. Besin hassasiyetleri ve alerjiler birbiri ile karıştırılan durumlardır. Ancak iki durum temel olarak birbirinden farklıdır. Alerjide bağışıklık sisteminin bir tepkisi söz konusudur. Bağışıklık sistemi genel olarak zararsız bir maddeyi zararlı olarak algılar ve bu duruma aşırı tepki verir; bunun sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir.
Besin hoşgörüsüzlüğü ise sindirim sistemi ile alakalıdır. Besinin iyi sindirilememesinden dolayı bazı belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler şunları içerir:
- Kusma,
- İshal,
- Şişkinlik,
- Bağırsak rahatsızlığı.
Zencefil intoleransı vakaları zencefil alerjisinden nispeten yüksektir; ayrıca intolerans genel olarak alerji kadar ciddi sonuçlara neden olmaz.
Zencefil Alerjisinin Teşhisi
Sizde veya çocuğunuzda zencefil alerjisi belirtilerinden biri ya da daha fazlası varsa vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerjik hastalıklar konusunda eğitim alan doktorladır. Zencefil alerjisi nadir görülen bir alerji olduğu için alerji uzmanınız teşhiste detaylı sorular sorabilir. Belirtilerin ne zaman ortaya çıktığı, nasıl geliştiği ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı sorular duyabilirsiniz. Alerji uzmanınız fizik muayeneden sonra belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre uygun bir tanı yöntemi kullanabilir.
Zencefil Alerjinin Tedavisi
Kurdeşen, nefes almada zorluk, dudaklarda ve dilde şişme veya boğazda rahatsızlık gibi belirtiler olduğunda acil tıbbi yardım almanız gerekir. Bu durum anafilaksi adı verilen şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale edilmeyen anafilaksi ölüme neden olabilir. Zencefil alerjiniz ciddiyse ve anafilaksi eğilimindeyse alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü yukarıda belirtilen şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanmanız gerekir. Alerji uzmanınız, alerjiniz ve acil durumlarda yapmanız gerekenlerle ilgili size detaylı bilgiler verecektir.
Alerjik reaksiyondan kaynaklanan hafif belirtilerin tedavisi için uzmanınız, bazı ilaçlar tavsiye edebilir. Bu ilaçlar belirtileri tedavi eder anacak alerjik reaksiyon oluşmasına engel olmaz.
Zencefilden Kaçınma
Zencefil alerjiniz varsa en etkili tedavi yöntemi, zencefil ve zencefil içeren her şeyden kaçınmaktır. Çok az miktarda zencefil bile alerjiye neden olabilir. Bu nedenle aldığınız her paketli ürünün etiketini dikkatli bir şekilde okumalı ve içeriğinden şüphelendiğiniz ürünü tüketmemeniz gerekir.
Zencefilin kullanım alanı geniştir ve neredeyse her mutfakta yer alır. Dışarıda yemek yediğiniz zamanlarda, yemeği yapan kişiye içerikle ilgili detaylı sorular sorun ve zencefil içermediğinden emin olun.
Çocuğunuzda zencefil alerjisi varsa okulunu, kreşini ve çocuğunuzun yakınızda olan kişileri, çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgilendirin.