Kuruyemiş alerjileri yaygın alerjilerdendir ve hem çocukları hem de yetişkinleri etkiler. Bazı besin alerjilerinin aksine kuruyemiş alerjileri ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. Antep fıstığı da duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilen bir kabuklu ağaç yemişidir. Antep fıstığının kullanım alanı son derece geniştir. Yemeklerde, dondurmalarda, keklerde, şekerlemelerde ve daha pek çok alanda Antep fıstığı bulunur. Ayrıca popüler bir atıştırmalık olarak kavrulmuş ve tuzlanmış olarak da sıklıkla yenilir. Bu durum da alerjenden kaçınmayı zorlaştırabilir.
Antep fıstığında bulunan bir dizi alerjen izole edilmiştir ve bir albümin, bir globulin, bir vikilin benzeri protein ve bir magnezyum süperoksit dismutaz dahil olmak üzere bazıları karakterize edilmiştir.
Antep Fıstığı Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon
Antep fıstığı alerjisi olan bazı kişilerde başka besinlere karşı da çapraz reaksiyon olabilir. Örneğin Antep fıstığı ve kaju arasında çapraz reaksiyon vardır. Bunun yanı sıra Antep fıstığı ve mango tohumu, Antep fıstığı, fıstık, ceviz ve ayçiçeği tohumu arasında çapraz reaktivite gösterilmiştir.
Susam tohumundaki alerjenler ve fındık, çavdar, kivi, haşhaş tohumu, kara ceviz, kaju, macadamia, fıstık ve yer fıstığı gibi diğer gıdalardaki alerjenler arasında da çapraz reaktivitenin meydana geldiği bildirilmiştir.
Antep Fıstığı Alerjisinin Belirtileri
Antep fıstığı alerjisinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde belirtiler son derece şiddetli olabilirken bazı kişilerde ise daha hafif olabilir. Reaksiyon belirtileri, diğer kabuklu ağaç yemişleri alerjilerinde görülen belirtilerle benzerdir.
Tipik belirtiler şunları içerir:
- Kurdeşen,
- Kusma,
- Karın ağrısı,
- Burun tıkanıklığı,
- Anjioödem,
- Kaşıntı,
- Öksürük,
- Kırmızı, sulu gözler,
- Egzama,
- Hırıltı, nefes darlığı.
Şiddetli bir alerjik reaksiyon anafilaksi olarak adlandırılır. Kan basıncında ani düşüş, hızlı veya zayıf nabız gibi belirtileri de olan anafilaksi son derece ciddidir ve acil tedavi edilmesi gerekir. Acil tıbbi müdahale edilmeyen anafilaksi, hayati risk oluşturur.
Antep Fıstığı Alerjisinin Teşhisi
Çocuğunuzda Antep fıstığı alerjisi belirtilerinden herhangi biri varsa ya da şüpheleniyorsanız bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış çocuk doktorlarıdır. Alerji uzmanınız, çocuğunuzun belirtileri ve tıbbi geçmişi ile ilgili detaylı sorular soracaktır. Ardından tanıya yardımcı olması için bazı testler yapabilir. Kan testleri ve deri testleri, alerjilerin teşhisinde sıklıkla kullanılan testlerdir.
Deri prick testinde, alerjen içeren küçük bir damla derinin altına yerleştirilir. 15-20 dakikanın sonunda alerjenin olduğu bölgede kızarıklık ya da kabarıklık meydana geldiyse, alerji olduğu anlamına gelir. Kan testinde, antikor seviyeleri ölçülür. Alerji uzmanınız çocuğunuzun alerjisini detaylı bir şekilde incelemek isterse, moleküler alerji testi yapabilir. Moleküler alerji testi, alerjiye neden olan maddenin bileşeni, alerjinin dağılımı, alerjinin şiddeti gibi durumları da ortaya koyarak kapsamlı sonuçlar verir.
Antep Fıstığı Alerjisinin Tedavisi
Antep fıstığı alerjisi ciddi olabilir; bu nedenle Antep fıstığından ve bunu içeren tüm ürünlerden kaçınmanız gerekir. Gıda etiketlerini dikkatli bir şekilde okumalı, dışarda yemek yerken son derece dikkatli olmalısınız. Çocuğunuz okul ya da kreşe gidiyorsa, öğretmenlerini ve idareyi çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgilendirmeniz gerekir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse, alerji uzmanınız bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün sürekli çocuğunuzun yanında bulunması gerekir.
Reaksiyonun hafif belirtilerini tedavi etmek uzmanınız, antihistamin ilaçları önerebilir. Bu ilaçlar reaksiyona engel olmaz, belirtileri tedavi eder.