İncir, sık tüketilen popüler bir meyvedir. İncir, kabuğu da dahil olmak üzere bütün bir meyve olarak taze ve çiğ olarak tüketilir. Ayrıca, turta, puding, kek, ekmek veya diğer unlu mamuller, dondurmalar, şekerlemeler, reçeller ve daha pek çok alanda sıklıkla kullanılır. incir, duyarlı olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilen bir meyvedir. Meyvelere karşı alerjik reaksiyonlar sık görülen durumlardır. Ancak incir alerjisi nadir görülen bir alerjidir.
İncir Alerjisi Nedenleri
Besin alerjileri oldukça yaygın görülen alerjilerdir ve bu alerjiler günden güne artış göstermektedir. Bağışıklık sisteminin, besinlerde bulunan bazı maddeleri yanlışlıkla zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyon oluşmasının nedenidir. Zararlı olarak gördüğü madde ile mücadeleye girişine bağışıklık sistemi, bazı kimyasalların salınmasını tetikler ve alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. İncir alerjisinde de durum aynıdır. Huş ağacı poleni alerjisi olan kişilerde incire karşı da duyarlılık görülebilir. İncire temas da bazı kişilerde alerjiyi tetikleyebilir. Deri teması, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
İncir Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi incir alerjisinde belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Belirtiler genellikle incire maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar. İncir alerjisinin tipik belirtileri şunları içerir:
- Öksürük,
- Burun tıkanıklığı,
- Hapşırma,
- Oral alerji sendromu (ağız çevresinde kaşıntı, karıncalanma),
- Astım belirtileri,
- Deri döküntüleri,
- Kurdeşen,
- Mide bulantısı, kusma,
- Anafilaksi.
Anafilaksi, incir alerjisinde son derece nadir görülen bir durumdur ancak oldukça şiddetlidir. Kan basıncında ani düşüş, nefes almada zorluk, hızlı nabız gibi belirtilerle de kendini gösteren anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektirir. müdahale edilmeyen anafilaksi ölüme neden olabilir.
İncir Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon
Dut, doğal kauçuk latekse veya ağlayan incire karşı hassas olan kişilerin incire karşı alerjik reaksiyonları olabilir. İncir ayrıca, latekse ve papaya, avokado, muz, kestane, çarkıfelek meyvesi, incir gibi çeşitli meyve türlerine karşı çapraz duyarlılıktan kaynaklanan alerjik bir hastalık olan ‘lateks-meyve sendromundan’ sorumlu bitkisel gıdalar arasında yer almıştır.
İncir Alerjisinin Teşhisi
Herhangi bir alerji belirtisi, sizde veya çocuğunuzda varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuğunuz, incir yedikten sonra alerji belirtileri yaşıyorsa, bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar konusunda üst ihtisas yapan çocuk doktorlarıdır. Alerji uzmanınız, belirtiler ve tıbbi geçmişle ilgili detaylı sorular sorduktan sonra teşhise yardımcı olması için birtakım testler yapacaktır. Kan testleri ya da deri testlerini alerji uzmanınız teşhiste kullanabilir. Ayrıca doktorunuz alerjinizi detaylı bir şekilde incelemek, çapraz reaksiyonu ekarte etmek alerjinin bileşenini belirlemek için moleküler alerji testi de yapabilir. Moleküler alerji testi, az miktarda kan örneğinin incelenmesine dayanan bir alerji testidir. Tek bir testle, alerjinin tüm detayları incelenebilir.
İncir Alerjisinin Tedavisi
Alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken ve anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanabileceğiniz bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün kullanım detayları hakkında alerji uzmanınız size eğitim verecektir. Reaksiyonun hafif belirtilerinizi tedavi etmek için doktorunuz antihistaminik ilaçlar kullanmanızı da tavsiye edebilir.
Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi incir alerjisinde de en etkili yöntem, incirden ve incir içeren tüm ürünlerden uzak durmayı içerir. Alerjenden kaçınmak, olası reaksiyonu önlemede en önemli adımdır. Bu nedenle tüketilen tüm besinlerin içeriklerine hakim olmanız gerekir. Farkında olmadan incire maruz kaldığınızda, olumsuz bir reaksiyonu tedavi edebilmek için de adrenalin oto enjektörünüzü sürekli yanınızda bulundurmalısınız ve son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olmalısınız.