Kabuklu ağaç yemişleri alerjileri, dünya genelinde yaygın olan 8 besin alerjilerindendir. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bu alerjiler, şiddetli ve ciddi olabilir. Kaju alerjisi de kabuklu yemiş alerjilerindendir ve hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülür; ilk defa yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Kaju alerjileri şiddetli olma eğilimindedir ve genellikle diğer gıda alerjilerine göre daha ciddi reaksiyonlara neden olur. Kajuya alerjisi olan kişilerin diğer kuruyemiş türlerine karşı da dikkatli olmaları gerekecektir. Kaju fıstığı ve badem, ceviz ve Antep fıstığı gibi diğer kuruyemiş türleri benzer proteinlere sahiptir, bu da birden fazla türe alerjinin yaygın olduğu anlamına gelir. Aynı tesislerde farklı türde kuruyemişler de işlendiğinden çapraz bulaşma riski yüksektir. Bu, diğer kuruyemiş türlerinin veya kuruyemişler dahil ürünlerin, söz konusu kuruyemiş türüne alerjiniz olmasa bile alerjinizi tetikleyebileceği anlamına gelir.

Kaju Alerjisinin Belirtileri

Alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi sonrası ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, besinlerde bulunan bazı maddeleri zararlı olarak algılar ve bu duruma bir tepki geliştirir. Bu tepkinin sonucunda histamin gibi kimyasallar salınır; bu kimyasallar alerjik reaksiyon belirtilerinin oluşmasına neden olur. Kajuya karşı alerjik bir reaksiyon tipik olarak kajuya maruz kaldıktan hemen sonra ortaya çıkar. Alerjik reaksiyona girmek için kaju yemeniz gerekmediğine dikkat etmek önemlidir. Alerjiniz şiddetli ise kajuya dokunarak ya da soluyarak da alerjik reaksiyon geliştirebilirsiniz.

Kaju alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir ve tipik olarak şunları içerir: 

  • Kaşıntılı ağız ve boğaz, gözler veya cilt,
  • Yutma güçlüğü,
  • Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı,
  • Nefes darlığı,
  • Mide bulantısı, mide krampları veya ishal,
  • Anafilaksi.

Anafilaksi en şiddetli reaksiyondur ve hayatı tehdit edici olabilir. Dudaklarınız ve diliniz şişebilir ve konuşmakta veya nefes almakta zorlanabilirsiniz. Böyle bir durumda derhal tıbbi yardım almanız gerekir. 

Çocuklarda alerjik reaksiyonlar araştırıldığında, %50’sinin kurdeşen gibi cilt tahrişlerine sahip olduğu, %25’inin nefes almakta zorlandığı ve %17’sinin bağırsak sorunları yaşadığı sonucuna varılmıştır. 

Kaju Alerjisinin Teşhisi

Kajuya alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Kaju alerjileri, teşhis ve tedavi edilmezlerse şiddetli ve hayatı tehdit edici olabilir. Alerji uzmanınız, belirtileriniz ve tıbbi öykünüz hakkında detaylı sorular sorduktan sonra tanıya yardımcı olması için bazı testler kullanabilir. Genel olarak deri prick ve kan testleri sıklıkla kullanılan testlerdendir. Deri prick testinde, kaju alerjenin küçük bir damlası derinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun vereceği tepki gözlemlenir. Alerjenin olduğu bölgede, kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelir. Kan testinde, antikor miktarına bakılır. Alerji uzmanınız, başka kabuklu ağaç yemişine de alerjiniz olup olmadığını belirlemek için ek testler de yapabilir. Alerji uzmanınızın yapacağı testler, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre farklılık gösterebilir. 

Kaju Alerji Tedavisi

Kaju alerjisi için en iyi tedavi yöntemi önleme ve kaçınmadır. Bu, kaju ve kaju içerebilecek ürünlerden kaçınmak anlamına gelir. Bu, marketteki ürünlerin etiketlerinin dikkatlice okunmasını ve dışarıda yemek yerken, yediğiniz yiyeceğin içeriğine halim olmanızı gerektirir. Kajuların yanı sıra diğer kabuklu ağaç yemişlerine de alerjiniz olabilir. Alerji uzmanınız, alerjiniz olabilecek diğer kuruyemişler hakkında da sizi bilgilendirecektir. Alerjik reaksiyonun belirtilerini tedavi etmek için alerji uzmanınız antihistamin gibi bazı ilaçlar verebilir. Kabuklu ağaç yemişleri alerjileri, anafilaksinin yaygın nedenlerinden biridir. Bu sebeple doktorunuz muhtemelen, sürekli yanınızda bulundurmanız gereken bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. bu enjektörün kullanılması gereken durumlar hakkında alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.