Besin alerjileri, bağışıklık sistemi belirli bir gıdada bulunan proteinlere olumsuz tepki verdiğinde ortaya çıkar ve her yaştan kişiyi etkileyebilir. Kavun alerjileri, yetişkinlerde, çocuklardan daha fazla görülmesiyle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir. Kavun alerjisi nadirdir ancak bazı insanları etkiler. Kavun alerjisi olan kişilerin, kavun, karpuz ve salatalık dahil olmak üzere kavun veya kabak ailesinin diğer üyelerine alerjisi olma olasılığı yüksektir. Kavunlarda bulunanlara benzer proteinlere sahip olan yakupotu poleni de reaksiyona neden olabilir.
Kavun Alerjisi Belirtileri
Kavun alerjisinin belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde belirtiler hafif seyrederken bazı kişilerde ise daha şiddetli olma eğilimindedir. Belirtiler genel olarak kavunu yedikten ya da maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Çok az miktarda kavun yemeniz bile alerjik reaksiyona neden olabilir.
Kavun alerjisinin tipik belirtileri şunlardır:
- Ağızda kaşıntı,
- Karın ağrısı,
- İshal,
- Bulantı veya kusma
- Baş dönmesi,
- Burun tıkanıklığı,
- Nefes almada zorluk
- Kurdeşen.
Şiddetli reaksiyonlarda, solunum yollarının daralmasına, hızlı nabız ve bilinç kaybına neden olabilecek bir durum olan anafilaksi yaşanabilir. Anafilaksi oldukça ciddi bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. Müdahale edilmeyen anafilaksi, ölüme neden olabilir.
Kavun Alerjisi ve Hassasiyeti
Bir gıda intoleransı, bir gıda alerjisini taklit eder. Bununla birlikte, gıda alerjileri genellikle daha şiddetlidir. Kavun intoleransınız varsa, herhangi bir reaksiyon göstermeden küçük miktarlarda yiyebilirsiniz. Bir reaksiyon meydana geldiğinde bile, karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi sindirim semptomlarına bağlı kalır. Kısacası, çok miktarda kavun midenizi rahatsız ediyorsa, muhtemelen buna karşı hoşgörüsüzlüğünüz vardır. Yine de, az miktarda kavun midenizi rahatsız ediyorsa ve kaşıntıya veya sindirim sistemi dışı sistemlere neden oluyorsa, muhtemelen bir alerjiniz var demektir.
Oral Alerji Sendromu
Ayrıca kantaron alerjiniz varsa, kavuna alerjiniz olma ihtimaliniz artar. Polen-gıda alerjisi sendromu olarak da bilinen oral alerji sendromu, kavundaki diğer meyvelerdeki proteinlerin, kantaron poleni gibi belirli polenlerde bulunan alerjiye neden olan proteinleri taklit etmesi nedeniyle oluşur. Kısacası bazı polen türlerine alerjiniz varsa kavun yerken belirti yaşayabilirsiniz.
Kavun Alerjisinin Teşhisi
Oral alerji sendromunuz veya kavuna karşı herhangi bir alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, tanıda kullanacağı bazı testlerle kavun alerjinizin nedenini saptayacaktır. Deri prick testi sıklıkla kullanılan testlerden biridir. Bu testte, az miktarda alerjen parçası derinizin altına, küçük bir çizik atılarak, yerleştirilir. 15-20 dakika boyunca, vücudunuzun alerjene vereceği tepki gözlemlenir; kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelebilir.
Alerji uzmanınız, alerjinizi detaylı olarak değerlendirmek isterse moleküler alerji testi de kullanabilir. Moleküler alerji testi, alerjinin bileşeni, moleküler yayılımı, şiddeti, çapraz reaksiyon hakkında önemli bilgiler verir ve alerjiyi kapsamlı olarak inceler.
Kavun Alerjisinin Tedavisi
Alerjiniz varsa kavun yemekten kaçınmanız, reaksiyonu engelleyecek en etkili yol olacaktır. Satın aldığınız gıdaların etiketlerini detaylı bir şekilde incelemeniz yararlı olacaktır. Dışarıda herhangi bir yerken ya da içerken de öncesinde içeriklerini öğrenmeniz gerekir.
Alerjinizin türüne göre, alerji uzmanınız bazı tedavi seçenekleri sunabilir. Kavun alerjiniz, polen alerjinizden kaynaklanıyorsa, alerji aşı tedavisi yani immünoterapi düşünebilirsiniz. Alerji aşı tedavisi, başarı oranı yüksek bir tedavidir ve alerjene karşı vücudun duyarsız hale gelmesini sağlar.
Alerjiniz oral alerji sendromuyla ilgiliyse, ciddi belirtiler yaşamadan pişmiş kavun içeren yiyecekleri yiyebilirsiniz, ancak öncesinden bu konuyla ilgili alerji uzmanınızdan bilgi almanız gerekir.