Süt alerjisi, sütte bulunan proteinlere karşı bir bağışıklık reaksiyonudur. Bağışıklık sisteminizin görevi, vücuttaki yabancı istilacıları, genellikle bakteri veya virüsleri bulmak ve onlara saldırmaktır. Bir kişi alerji geliştirdiğinde, bağışıklık sistemi yanlışlıkla belirli bir gıda proteinini yabancı bir istilacı olarak tanımlar. Bağışıklık sistemi, gıda proteinlerine saldıran ve vücudun hücrelerinde kimyasal reaksiyona neden olan immünoglobulin E adı verilen antikorlar geliştirir. Bu kimyasal reaksiyon, kurdeşen, kaşıntı, nefes almada zorluk ve hatta anafilaksi gibi semptomlara neden olur. çocuklarda inek sütü alerjisi yaygın olarak görülen alerjidir ancak keçi sütüne karşı da alerji gelişebilir.
Keçi Sütü Alerjisi Nedir?
Keçi sütü tükettikten sonra anormal bir bağışıklık tepkisi olarak kendini gösteren keçi sütü alerjisi, çoğunlukla küçük çocuklarda görülen bir durumdur. Keçi sütünde çeşitli proteinler (kazein ve peynir altı suyu gibi), laktoz veya süt şekeri ve yağlı maddeler bulunur. Çocuğun keçi sütünde bulunan proteinlerden herhangi birine alerjisi olabilir. Keçi Sütü Alerjisi hemen veya maruziyetten birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Maruziyet normalde keçi sütü veya süt bazlı ürünlerin yenmesi yoluyla olur. Çoğu çocuk, bu alerjiyi erken çocukluk döneminde aşar ancak bazı çocuklarda bu alerji yaşam boyu devam eder. Keçi Sütü Alerjileri genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Ancak nadir de olsa daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
Keçi Sütü Alerjisinin Belirtileri
Keçi sütü alerjisinin belirtileri, alerjene maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar. Semptomlar ayrıca diğer gıda alerjileri türlerinde de yaygındır. Bazılarında semptomlar hafif, bazılarında ise şiddetlidir.
Keçi sütü alerjisinin tipik belirtileri şunları içerebilir:
- Ciltte ve ağız boşluğunda kaşıntı,
- Ürtiker (kurdeşen) veya anjiyoödem (sıvı birikimi nedeniyle dokuların şişmesi),
- Öksürme, hapşırma,
- Nefes darlığı (nefes almada zorluk), hırıltı,
- Burun akıntısı veya tıkalı burun,
- Şişmiş gözler,
- Mide bulantısı ve kusma,
- İshal,
- Karın şişkinliği ve ağrı.
Tüm reaksiyonların şiddeti aynı olmaz ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde anafilaksi adı verilen ve hayati risk oluşturan şiddetli bir reaksiyon meydana gelebilir. Anafilaksi, yaşamı tehdit eden, tüm vücut alerjik reaksiyonudur.
Anafilaksi sırasında, vücudun çeşitli bölgelerindeki dokular, boğazın şişmesine ve diğer semptomlara neden olan histamin ve diğer haberci kimyasalları salgılar.
Boğazın şişmesi, nefes darlığına neden olabileceğinden özellikle tehlikelidir. Şişlik kısa sürede azalmazsa, kişinin yeterli oksijen eksikliğinden ölme olasılığı vardır.
Keçi Sütü Alerjisinin Teşhisi
Çocuğunuzda keçi sütü alerjisi belirtilerinden bir ya da daha fazlası varsa bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, çocuğunuzun belirtileri ve tıbbi geçmişi ile ilgili detaylı sorular sorduktan sonra fizik muayene yapacaktır. Ardından teşhise yardımcı olması bazı testler kullanabilir. Deri prick testi ve kan testleri teşhiste sıklıkla kullanılan testlerdendir. Çocuk alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı test ve yöntemler, çocuğunuzun mevcut durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Keçi Sütü Alerjisinin Tedavisi ve Önleme
Keçi sütü alerjisinin en etkili tedavisi keçi sütünden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Hafif reaksiyonların tedavisi için alerji uzmanınız bazı ilaçlar reçete edebilir. Alerji, şiddetli olma eğilimindeyse eğer, doktorunuz adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü sürekli çocuğunuzun yanında bulundurmanız gerekir. Ayrıca çocuğunuzun bakımından sorumlu olan kişiler ve çocuğunuzun yakın çevresinin de çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgi sahibi olması yararlı olacaktır.
Keçi sütü alerjisini önlemenin en iyi yolu kişinin alerjisi olduğu keçi sütü ve keçi sütü ürünlerinden uzak durmaktır. Bu doğrultuda şunlara dikkat edilmesi yararlı olacaktır:
-Kullanmadan önce gıda maddelerini kontrol edin; potansiyel olarak keçi sütü ürünleri içeren gıdalar konusunda dikkatli olun.
-Dışarıda yemek yerken, servis personeline çocuğunuzun gıda alerjinizi açıklayın ve yemeğin, alerjen içermediğinden emin olun.
-İçeriğinden şüphelendiğiniz yiyeceği tüketmemeye özen gösterin.