Zeytin bir tür ağaç meyvesidir. Zeytinlerin iyi bir E, K, D ve A vitamini kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte zeytin, vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengindir. Siyah zeytin bol miktarda demir içerirken hem yeşil hem de siyah zeytin bakır ve kalsiyum kaynağıdır. Zeytinin diğer yararları şunlardır:
- Kalp sağlığını korumak,
- İltihapla mücadele,
- Vücuttaki kötü bakterilerin büyümesini azaltmak,
- Osteoporoz ve kansere karşı koruma.
Çoğu zeytin, acılığı nedeniyle taze yenmez. Genellikle kürlenir ve fermente edilirler veya zeytinyağına preslenirler. Zeytin ayrıca zeytinyağı yapmak için de kullanılır. Zeytinyağı ayrıca belgelenmiş birçok cilt faydasına sahiptir.
Zeytin meyvesi ve zeytinyağı alerjileri nadirdir ancak meydana gelebilir. Aslında, vücudunuz herhangi bir yiyeceğe alerji geliştirebilir. Besin alerjileri son on yılda artmıştır ve gıda alerjisi olan çocukların astım, egzama ve diğer alerji türlerine sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Bir gıda alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminden bir gıdaya olumsuz bir tepkidir. Vücut, bir gıdaya yanıt olarak immünoglobulin E (IgE) antikorunu oluşturur. Yiyecekleri yerseniz, IgE antikoruna bağlanır. Histamin gibi kimyasallar salınır ve alerjik bir yanıt oluşur.
Zeytinyağı Alerjisi
Zeytinle ilişkili en yaygın alerji, mevsimsel polen alerjisidir. Zeytin ağacı yetiştiren yerlerde yaşayanlar, zeytin polenine karşı mevsimsel solunum alerjisi geliştirebilirler. Polen alerjisi en yaygın alerjik yanıt olmakla birlikte, kontakt dermatit ve gıda alerjisi vakaları da bildirilmiştir.
Zeytinyağı, zeytinin kendisine kıyasla daha az protein içerir. Bu nedenle zeytinyağı, zeytine göre daha az alerjendir. Ancak yine de zeytinyağında karşı da alerji gelişebilir.
Zeytinyağı ve Zeytin Alerjisi Belirtileri
Yiyeceklere karşı alerjik reaksiyondan kaynaklanabilecek birçok belirti vardır. Besin alerjisi belirtileri genellikle bir saat içinde ortaya çıkar. Belirtilerin türü ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir; vücudun farklı sistemleri belirtilerden etkilenebilir.
Zeytin ve zeytinyağı alerjisinin belirtileri besin alerjilerinin belirtileri ile tipik olarak aynıdır ve şunları içerir:
- Hapşırma,
- Tıkanıklık,
- Sinüs baş ağrıları,
- Astım,
- Aşırı öksürük,
- Hırıltı.
Ciltte de belirtiler meydana gelebilir ve şunları içerir:
- Kırmızılık,
- Kaşıntı,
- Karıncalanma,
- Şişme,
- Döküntü,
- Egzama,
- İshal,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Mide ağrısı.
Ağır vakalarda anafilaksi ortaya çıkabilir. Anafilaksi son derece şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Anafilaksi belirtileri şunları içerir:
- Boğaz şişmesi,
- Kan basıncında düşüş,
- Şok,
- Bilinç kaybı.
Zeytinyağı Alternatifleri
Zeytinyağı cilt sağlığı için çok faydalı bir yağ olsa da başka sağlıklı alternatifler de mevcuttur:
Argan yağı, E vitamini, antioksidanlar ve esansiyel yağ asitleri bakımından yüksektir. Cildin elastikiyetini artıran yağsız bir nemlendiricidir.
Kuşburnu tohumu yağı, E, C, D vitaminleri ve beta-karoten içeren yaşlanma karşıtı bir yağdır. Cildi besler, korur ve nemlendirir.
Marula yağı, tahrişi ve iltihabı ve ayrıca hidratı azaltabilir. Akneye eğilimli ciltler için harika kılan antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Yemek yaparken zeytinyağına da alternatifler var:
Hindistan cevizi yağı, “iyi” kolesterol seviyelerini yükseltebilen laurik asit içeren doymuş bir yağdır.
Keten tohumu yağı, mükemmel bir çözünür lif kaynağıdır. Isıya dayanıklı olmayan bu yağ, yemek pişirmek için kullanılmaz. Salatalarda kullanılabilir
Avokado yağı oleik asit içerir ve antioksidanlarda yüksektir. Avokado yağı da kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek sıcaklıklara ısıtılabilir ve ızgara, sote, tavada kızartma ve fırınlamanın yanı sıra marine, sos ve soslarda kullanım için iyidir.
Teşhis ve Tedavi
Sizde veya çocuğunuzda zeytin veya zeytinyağına alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, bazı testlerle alerjiniz olup olmadığını teşhis edecektir. Alerjilerin teşhisinde genel olarak deri prick testi ve kan testi kullanılır.
Alerji uzmanınız zeytin veya zeytinyağı alerjiniz olduğunu doğrularsa, bu ürünlerden tamamen kaçınmanız gerekir.