Alerjiler, bir kişinin bağışıklık sisteminin gıdadaki bir protein gibi yanlışlıkla zararsız bir maddeye saldırması sonucunda ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, zararlı olarak gördüğü gıdaya saldırmak için antikorlar oluşturur ve o maddeye tekrar maruz kalma durumunda histamin gibi kimyasallar salgılanır. Bebeklerde besin alerjileri çok sık görülür ve besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumlu olan 8 besin vardır. Bu besinler inek sütü, yumurta, soya, kabuklu ağaç yemişleri, buğday, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri ve balıktır. Yumurta alerjisi bebeklerde ve çocuklarda çok sık görülen bir alerjidir. Yumurta alerjisinde, yumurtanın beyazında bulunan proteinlere karşı gelişen alerji, sarısında bulunan proteinlere karşı gelişen alerjiden daha fazladır. Bunun nedeni, yumurtanın beyazında ve sarısında bulunan proteinlerin farklı olmasından kaynaklanır. Ancak bazı kişilerde yumurtanın beyazına ve sarısına karşı da alerjik reaksiyon gelişebilir. Yumurtanın beyazına alerjisi olanların, yumurtanın sarısından da uzak durması gerekir. Yumurta alerjisi genel olarak bebeklik ve çocukluk döneminde görülür ve çoğu çocuk, çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde yumurta alerjisini aşar. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Yumurta Alerjisi Belirtileri

Yumurta alerjisi, vücudun bağışıklık sistemi duyarlı hale geldiğinde ve yumurta beyazı ve / veya sarısında bulunan proteinlere aşırı tepki gösterdiğinde gelişir. Yumurta yenildiğinde vücut, proteini yabancı bir istilacı olarak görür ve ona karşı savunmak için kimyasallar gönderir. Bu kimyasallar alerjik reaksiyon belirtilerine neden olur. Yumurtaya alerjisi olan çocuklar, hafif bir kızarıklıktan anafilaksiye kadar değişen reaksiyonlara sahip olabilir. Yumurta alerjisinin belirtileri; yumurta tükettikten kısa süre sonra ortaya çıkar ve belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde hafif belirtiler olurken bazı kişilerde ise hayati riskler oluşabilir.

Yumurta alerjisinin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Kusma,
  • Karın krampları,
  • Hazımsızlık,
  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı,
  • İshal,
  • Hırıltı,
  • Nefes darlığı, nefes almada zorluk,
  • Tekrarlayan öksürük,
  • Boğazda gerginlik, ses kısıklığı,
  • Zayıf nabız,
  • Deride soluk veya mavi renk,
  • Kurdeşen,
  • Şişlik, dili ve / veya dudakları etkileyebilen,
  • Baş dönmesi,
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Anafilaksi.

Şiddetli bir alerjik reaksiyon, anafilaksiye yani alerjik şoka sebep olabilir. Anafilaksi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur; erken müdahale edilmediği durumlarda hayati risk oluşturabilir. 

Yumurta Alerjisi Risk Faktörleri

Bazı faktörler yumurta alerjisi gelişme riskini artırabilir:

Atopik dermatit: Bu tür bir cilt reaksiyonu olan çocukların, cilt problemleri olmayan çocuklara göre gıda alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Aile öyküsü: Ebeveynlerden birinin veya her ikisinin astımı, gıda alerjisi veya saman nezlesi, kurdeşen veya egzama gibi başka bir alerji türü varsa, bebeklerde gıda alerjisi riski artar.

Yaş: Yumurta alerjisi en çok çocuklarda ve bebeklerde görülür. Yaşla birlikte, sindirim sistemi olgunlaşır ve alerjik gıda reaksiyonlarının meydana gelmesi daha az olasıdır.

Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Yumurta, en yaygın gıda alerjenlerinden biridir. Tavuk yumurtasına alerjisi olan kişiler, kaz, ördek, hindi veya bıldırcın gibi diğer yumurta türlerine de alerjik olabilir. Çocuğunuzda yumurta alerjisi belirtileri varsa ya da çocuğunuzun yumurtaya alerji olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun belirtileri ve mevcut durumunu da göz önüne alarak bazı testler yapabilir. Besin alerjisinin teşhisinde deri delme testi ve kan testi kullanılabilir. Deri delme testinde çok az miktarda yumurta alerjeni bebeğinizin cildinin altına yerleştirilir. Daha sonra bu bölge 15-20 dakika gibi bir süre gözlemlenir. Alerjenin yerleştirildiği bölgede herhangi bir bulgu varsa, bu durum alerjiyi doğrular. Sıvıdaki proteine ​​bağlı olarak, deri testi, çocuğunuzun alerjisinin yumurta akı proteinlerine mi yoksa yumurta sarısı proteinlerine mi olduğunu da belirleyebilir. Yumurta akı proteinlerine alerji en yaygın olanıdır. Kan testinde, yumurta proteinine karşı immünoglobulin E antikorlarının varlığını test etmek için bir laboratuvara bir kan örneği gönderilir.

Yumurta Alerjisinin Tedavisi

Yumurta alerjisini yönetmenin en iyi yolu yumurta yemekten kaçınmaktır. Ne yazık ki yumurta, konserve çorbalar, salata sosları, dondurma ve köfte ve köfte gibi birçok et bazlı yemek dahil olmak üzere birçok yiyecekte gizli bir bileşendir. Bazı ticari yumurta ikameleri bile yumurta proteini içerir. Sonuç olarak, yumurta alerjisi olan kişiler, etiketleri okuma ve başkaları tarafından hazırlanan yiyeceklerin içerikleri hakkında soru sorma konusunda dikkatli olmalıdır. Yumurta beyazı veya yumurta sarısına alerjisi olan kişiler yumurtadan tamamen kaçınmalıdır; beyazı yumurta sarısından tamamen ayırmak mümkün değildir. Yumurta alerjisi olan kişiler bazen uzun süre yüksek sıcaklıkta ısıtılmış unlu mamulleri ve yumurta içeren diğer yiyecekleri tolere edebilir. Yine de, yumurta alerjisi olan bir bireyin yumurta içeren herhangi bir ürünü ne zaman güvenli bir şekilde tolere edip edemeyeceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. Antihistaminikler, kaşıntı gibi hafif yumurta alerjisi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, alerji uzmanınız, çocuğunuzun anafilaksi semptomları geliştirmesi durumunda alınacak bir oto enjektörde epinefrin (adrenalin) reçete edebilir.  Alerji uzmanınız, her zaman yanınızda bulundurulması ve semptomlar ortaya çıkmaya başlar başlamaz kullanılması gereken otomatik enjektörün nasıl kullanılacağını size öğretecektir.