Kalamar, bir ahtapot türüdür ve pişmiş veya kızartılmış olarak tüketilir. 300’den fazla kalamar türü vardır, ancak yalnızca birkaç tür yaygın olarak tüketilmektedir. Kalamar iyi bir çinko ve manganez kaynağıdır ve ayrıca bakır, selenyum, B12 vitamini ve riboflavin bakımından da yüksektir. Kalamar gibi yumuşakçalara karşı bazı kişilerde alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Kalamarın kabuğu olmamasına rağmen, istiridye ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri ile akrabadır. Bağışıklık sisteminin, kalamarda bulunan bazı proteinleri zararlı olarak görmesi, alerjik reaksiyona neden olan durumdur. Zararlı madde ile mücadeleye giren bağışıklık sistemi, histamin gibi bazı kimyasalların salınmasını tetikler ve alerjik reaksiyon belirtileri meydana gelir.
Kalamar Alerjisi Belirtileri
Her insanın bağışıklık sistemi farklıdır ve kabuklu deniz ürünleri alerjileri, hafif ila şiddetli arasında değişen çeşitli semptomlara neden olabilir. Kalamar alerjisinin belirtileri, kalamar yedikten sonra ortaya çıkabilir ancak alerjene dokunduktan ya da çıkan dumanı soluduktan sonra belirtiler meydana gelebilir. Şiddetli bir alerjik reaksiyondan önce ortaya çıkabilecek daha hafif alerjik belirtiler şunları içerir:
- Deride kabarık kırmızı yumrular, kurdeşen,
- Dudakların şişmesi,
- Boğazda ve ağızda karıncalanma,
- Kaşıntılı cilt ve döküntü,
- Burun akıntısı,
- Sindirim semptomları; kramplar, mide ağrısı, mide bulantısı veya kusma.
Şiddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi) belirtileri şunları içerir:
- Zor veya gürültülü nefes alma,
- Dilin şişmesi,
- Boğazın şişmesi veya sıkışması,
- Konuşma zorluğu veya boğuk bir ses,
- Hırıltı veya kalıcı öksürük,
- Kalıcı baş dönmesi veya çökme,
- Küçük çocuklarda solgunluk.
- Anafilaksi şiddetlidir acilen müdahale edilmesi gerekir.
Kalamar Alerjisi Teşhisi
Alerjik semptomlarınız varsa alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, potansiyel alerjinin türüne bağlı olarak bir dizi yöntem kullanarak alerjinizi en doğru şekilde teşhis edebilirler. Alerji uzmanınız, kalamar alerjiniz olup olmadığını belirlemek için şu testleri yapabilir:
Deri prick testi: Cildinize küçük bir çizik atılarak, şüpheli alerjen maddenin az miktarı derinizin altına yerleştirilir. Alerjenin olduğu yerde, kızarıklık, kabarıklık olması, şüpheli alerjene karşı duyarlı olduğunuz anlamına gelir.
Kan testi: Bu test ile antikor miktarına bakılır.
Moleküler alerji testi: Son derece kapsamlı olan bu test ile alerjinizin bileşeni, şiddeti, moleküler yayılması ve çapraz reaksiyon durumu ortaya konulur. Az miktarda kan örneği incelenerek sonuca varılır.
Kalamar Alerjisinin Tedavisi
Gıda alerjileri için mevcut tek tedavi, alerjinize neden olan gıdalardan kaçınmaktır. Dikkatli olsanız bile, bazen farkında olmadan da alerjiniz olan besine maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlar için, alerjiniz şiddetli olma eğilimindeyse, alerji uzmanınız sürekli yanınızda taşımanız gereken adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün nasıl kullanılması gerektiği ve ne zaman kullanılması gerektiği ile ilgili bilgileri alerji uzmanınız size anlatacaktır. Kalamar alerjisinin hafif belirtilerini tedavi etmek için doktorunuz antihistamin gibi bazı ilaçlar kullanmanızı önerebilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Alerji uzmanınız, adrenalin oto enjektörü reçete ettiyse, bu ilacı sürekli yanınızda bulundurun ve son kullanma tarihinin geçmediğinin emin olun. Sizin veya çocuğunuzun yakınındaki kişileri enjektörünüz hakkında bilgilendirin.
Paketli bir ürün alırken, etiketi incelediğinizden emin olun. İçerik etiketi olmayan ya da içeriğinden şüphelendiğiniz besinleri tüketmeyin.
Deniz ürünleri ve balık restoranlarından mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
Dışarda yemek yerken, alerjiniz hakkında restoran görevlilerini bilgilendirin.
Çocuğunuzun okulunu, kreşini ve/veya bakımından sorumlu olan kişileri, çocuğunuzun alerjisi hakkında bilgilendirin.