Besin alerjilerine, bağışıklık sisteminin bazı besinlerdeki maddeleri yanlışlıkla zararlı olarak algılaması neden olur. Zararlı besin ile mücadeleye girişen bağışıklık sistemi histamin gibi kimyasalların salınmasını sağlayarak alerjik reaksiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Herhangi bir besine karşı alerji gelişebilir ancak besin alerjilerinin büyük kısmından sorumlu olan 8 besin vardır: İnek sütü, yumurta, soya, buğday, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ağaç yemişleri. Nadir de olsa karnabahar da alerjik reaksiyona neden olabilen bir besindir. Karnabahar, Brassicaceae sebze ailesinin bir üyesidir. Karnabahar çiçeği çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Çok yüksek düzeyde antioksidan ve anti kanser bileşikleri içerir, bu nedenle kanser riskini azalttığı düşünülürken, bazı insanlarda da alerjik reaksiyona neden olabilir.
Karnabahar Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon
Karnabahar alerjileri nadirdir ancak bazı insanları etkiler. Karnabahar alerjiniz varsa, aynı aileden brokoli, lahana, Brüksel lahanası, hardal ve şalgam gibi aynı aileden diğer sebzelere de alerjiniz olma olasılığı yüksektir. Alerji uzmanınız, çapraz reaksiyon olabilecek diğer yiyeceklerle ilgili sizi bilgilendirecektir.
Karnabahar Alerjisinin Belirtileri
Vücudunuzla uyumlu olmayan bir gıdayı yediğinizde, vücudun bağışıklık sistemi gıdaya vücutta hoş karşılanmayan bir yabancı cisim olarak saldıracak kimyasal tepkileri tetikler. Bu tepkiler ve ilgili kimyasal reaksiyonlar, alerjik reaksiyon olarak bilinen şeydir. Karnabahara alerjiniz olduğunda da bağışıklık sisteminiz hemen harekete geçer IgE antikorlarını uyarır ve bu da histamin adı verilen bir kimyasalın üretimini tetikler. Bu durum alerjik reaksiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Reaksiyon, örneğin, solunum sistemini etkiliyorsa, nefes almada zorluk yaşarsınız, sindirim sistemini etkilerse mide bulantısı ve kabızlık gibi belirtiler yaşarsınız.
Karnabahar alerjisinin tipik belirtileri şunlardır:
- Deri döküntüleri,
- Hapşırma,
- Burun akması,
- Yüz ve el şişmesi,
- Nefes alma zorluğu,
- Bronkospazm,
- Midede şişkinlik ve gaz,
- Kaşıntı.
Karnabahar Alerjinin Teşhisi
Yukarıda belirtilen alerjik reaksiyon belirtilerinden herhangi birini yaşamanız durumunda alerjinin kesin nedenini tespit etmek için bir alerji uzmanından randevu almanız çok önemlidir. Çocuğunuzda belirtiler varsa çocuk alerji uzmanına, sizde belirtiler varsa yetişkin alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış doktorlardır. Bir alerji uzmanı, alerjinin nedenini bulmak için bir deri prick testi ya da kan testi kullanabilir. Deri prick testi veya deri alerji testi, bir kişinin cildine mikroskobik miktarda alerjen sokarak küçük, kontrollü, alerjik bir tepkiyi tetiklemeye çalışan alerjilerin tıbbi teşhisi için bir prosedürdür. Alerjenin yerleştirildiği yerde kızarıklık, kabarıklık olması alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Kan testinde ise antikor miktarı ölçümlenir.
Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı test ve yöntem, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre değişiklik gösterebilir.
Karnabahar Alerjisinin Tedavisi
Karnabahar alerjisi teşhisi alırsanız, karnabahar veya benzer protein yapısına sahip sebzeler içeren tüm gıda maddelerinden kaçınmanız gerekir. Alerjik reaksiyonları tetikleyen tüm sebze ve yiyeceklerden uzak durmak en doğru karardır. Bu nedenle yediğiniz her şeye mümkün olduğunca dikkat etmeniz gerekir. Paketli bir ürün alırken de etiketini dikkatli bir şekilde okumalısınız. Belirtilerin tedavisi için alerji uzmanınız, enflamasyonu azaltmak için antihistaminikler ve diğer steroid losyonları tavsiye edebilir. Ancak bu ilaçlar bir reaksiyon oluşmasının önüne geçemez. Sadece belirtileri tedavi eder. Karnabahar alerjisi yaşamak, diyetinizde bunun izlerini tamamen önlemek anlamına gelir, antihistamin gibi alerjiyi sakinleştirebilecek bazı ilaçlar olmasına rağmen, yalnızca yoğunluğunu azaltabilirler, ancak tamamen durduramazlar.