Üzüm alerjisi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Üzüm veya tatlı doğal ürünün kendisinden düzenlenmiş fermente ürünleri her tükettiğinizde alerjik belirtiler yaşayabilirsiniz. Bir kişi üzümlerden olumsuz etkilenirse, kimyasallar etki gösterir ve vücut bu kimyasalları güvenli olmayan alerjenler olarak ayırt ettiğinden ciddi tepkilere yol açar. Vücut, bu kimyasallarla karşılaşmak için IgE adı verilen özel bir karşı etki ajanı yaratır ve vücuttaki bir histamin damlası, istenmeyen alerjik yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Üzüm Alerjisi Neden Oluşur?
Üzüm, alerjik belirtilere neden olabilen bir meyvedir. Üzüme, mahsulün zarar görmemesi için yoğun bir şekilde pestisit püskürtülür. Bu kimyasallar genellikle insanlar için son derece zararlı olan kükürt karışımları içerir ve belirtilere neden olabilir. Maya, meyve yüzeyine yapıştığı gözlenen bir diğer alerjendir ve kimyasallarla birlikte içeri girer. Bu yüzden; alerji, maya, küf veya sülfit yutulması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Bu alerjenlerden herhangi biri alerjinize neden olabilir.
Üzüm Alerjisi Belirtileri
Üzümden olumsuz etkilenmeniz durumunda şu belirtileri yaşayabilirsiniz:
- Ağız çevresinde karıncalanma,
- Kızarıklık ve tahriş, dermatit,
- Kurdeşen ve karıncalanma gibi deri döküntüleri,
- Burun akıntısı, burun tıkanıklığı,
- Gözlerde kızarma,
- Nefes darlığı ve hırıltı.
Üzümlere karşı olumsuz bir alerjik tepkinin belirtileri genellikle alımdan birkaç dakika ila bir saat sonra ortaya çıkar. Belirtileri, ciltle sınırlı olabilir ve bir kızarıklık veya kurdeşen olarak ortaya çıkabilir, ancak aynı şekilde kusma, nefes darlığı, öksürük, ses değişiklikleri ve baş dönmesini içeren daha sistemik bir yanıt olabilir. Ciddi bir sistemik yanıt, anafilaksi olarak adlandırılır ve yaşamı tehdit eder. Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektirir.
Üzüm Alerjisinin Teşhisi
Siz veya çocuğunuz, üzüm yedikten sonra herhangi bir belirti yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinizle, mevcut sağlık durumunuzla ve tıbbi geçmişinizle ilgili detaylı sorular soracak; fizik muayene yapacaktır. Ardından mevcut durumunuza uygun tanı yöntemleri ile alerjinizi teşhis edecektir. Deri ve kan testleri, sıklıkla kullanılan testlerdendir. Alerji uzmanınız, alerjinizi detaylı bir şekilde incelemek isterse, moleküler alerji testini de isteyebilir. Bu test, oldukça kapsamlı bir testtir ve alerji ile ilgili detaylı bilgiler verir. Alerjinin bileşeni, moleküler yayılımı, şiddeti, çapraz reaksiyon durumları bu testle ortaya konulur.
Üzüm Alerjisinin Tedavisi
Üzüme alerjiniz varsa en etkili tedavi, üzümden ve üzüm içeren her şeyden uzak durmak olacaktır. Üzüm içeceklerde ve yiyeceklerde de sıklıkla kullanılan bir meyvedir. Bu nedenle özellikle paketli gıdaları alırken dikkatli bir şekilde etiketlerini okumanız gerekir. İçeriğinden emin olmadığınız gıdaları kesinlikle tüketmeyin. Dışarda yemek yediğiniz zamanlarda da, yemeği yapan kişiye malzemeleri sorun ve yemeğin üzüm içermediğinden emin olun.
Alerji uzmanınız belirtilerin tedavisi için bazı ilaçlar reçete edebilir. Cilt alerjisini, kızarıklıkları, kızarıklığı azaltmak için çoğu iltihap önleyici kremler kullanmanızı önerebilir. Solunumla ilgili ilaçlar da doktorunuz tarafından reçete edilecektir.
Alerjiniz şiddetliyse ve anafilaksi eğilimi varsa alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanılan acil durum ilacıdır. Bu ilacın kullanımı ile ilgili doktorunuz size detaylı bir eğitim verecektir. Enjektörünüzü sürekli yakınınızda bulundurun ve tarihinin geçmediğinden emin olmak için düzenli olarak kontrol edin. Son kullanma tarihi yaklaşan enjektörünüzü yenileyin.